2024

Március 3-án a Bolgár Művelődési Ház épületében került sor Bulgária nemzeti ünnepe, és a Magyarországi Bolgárok Egyesületének megalakulásának 110. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre

Köszöntőt mondott Tanev Dimiter, az Egyesület elnöke és Hriszto Polendakov, a Bolgár Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete. Ezután a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, dr. Muszev Dancso átadta a Március 3. díjat Kalicov Gizellának és Kirov Péternek.

A két díjazottat tapssal köszöntötték.

Az ünnepi est csúcspontja a Trio Vladigerov koncertje volt, amely elnyerte a közönség lelkes tapsát, amely többször is ráadással jutalmazta a három virtuózt.

Bolgár ivókút avatása Rákoskerten

A tegnapi napon, március 3-án felavattuk és megszenteltük a bolgár ivókutat Rákoskerten, a Schell Gyuláné téren.

táblabajnokság a Bolgár Művelődési Házban

A Szent liturgia a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomban a Trifon vértanú napja alkalmából és az ezt követő szőlőmetszés után a templom udvarában sor került a már hagyománnyá vált táblabajnokságra a Bolgár Művelődési Házban.
А győztes a bajnoki kupa mellett egy kétszemélyes vacsorát költhet el az újonnan megnyílt Bulgarden bolgár étteremben.

Ma ünnepeltük Szent Trifon vértanú ünnepét

Közösségünkben régi hagyomány a szent emlékének megünneplése, akit a bolgár szőlősgazdák és kertészek védőszentjének tartanak. Ha megvizsgáljuk a magyarországi bolgárkertészet történetét, azt vehetjük észre, hogy a kertészek éppen e szent vértanú ünnepén tértek vissza az anyaországból, hogy megkezdjék az új mezőgazdasági évet.

Szent Trifon vértanú napján elődeink eljöttek a templomba, hogy köszönetet mondjanak Istennek és áldását kérjék munkájukra. 
A budapesti egyházközség tagjai idén sem változtattak a hagyományon, a február 11-i dátumot az egyházközségi tanács döntése alapján választották. 
A szentmisét idén is az ezen a napon hagyományos vízszentelés követte, utána pedig körmenetet tartottunk, majd megmetszettük a szőlőt a templom udvarán.
A jó kedvhez hozzájárult egy korty melengető bor és az áldomási bárányleves, amiből az ünnep végén mindnyájan kaptunk.
Az ünnep a táblabajnoksággal ért végét. A győztes nemcsak a bajnoki kupát, hanem egy két főre szóló vacsorát is nyert az újonnan megnyílt "Bulgarden" bolgár étteremben.

Bábanap

Vasárnap, január 29-én a bolgár asszonyok újra összegyűltek, hogy megünnepeljék a bábanapot a Bolgár Művelődési Házban.

A régi szertartás után a babák türelemmel viselték az áldásokat, a vajjal és mézzel történő megkenést, hogy egészségesek és szerencsések legyenek, illetve a piros fonallal való feldíszítést – a lányokat azért, hogy hosszú és sűrű hajuk legyen, a fiúkat pedig azért, hogy legyen bajuszuk és szakálluk. Az édesanyák bemutatták a közösségnek a kisbabákat, és minden édesanya elmondta, hogy hívják a gyermekét és mennyi idős. Minden baba kapott ajándékot a közösség nevében: egy rend ruhácskát, játékot és ezüstkeresztet. Ajándékot kapott a bábaasszony – Zafirova Lili, aki elvégezte a szertartást a fatönk felett és megkente a csecsemőket. Törölközőt, szappant és virágot kapott Fráter Violetta is, aki elismert szülésznő. A műsorban énekelt a két testvér Pap Lili és Nika, valamint Katona Viktória. Simon Attila kísérete őket zongorán. A Zornica Hagyományőrző Együttes megajándékozott minket néhány bolgár dallal és tánccal. A zsűri tagjai – Cvetkova Emília, Nadezsda Pejkova és Boneva Pavlina – lelkesen végigkóstolták a számtalan sok ételt, hogy kiválasszák a négy kategória – előétel, főétel, desszert és hagyományos bolgár étel – győzteseit.

Újévi Bál

2024. január 5. 

2023

Nálunk járt a Mikulás

December 3-án, mielőtt szánjával útra kelt volna a világ körül, a Mikulás előbb közösségünk jó gyerekeihez látogatott el. Türelmetlenül vártunk rá az ünnepre feldíszített Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomban.

A templom tele volt izgatottan várakozó gyerekekkel és szülőkkel. Egyesek gyertyát gyújtottak, mások elcsendesedve helyet foglaltak a székeken, a legkisebbek a szőnyegekre ültek, legelőre, hogy közelről, elkerekedett szemmel és ragyogó arccal nézhessék a Burgaszi Állami Bábszínház Ölelj meg című előadását. Több nemzedék ült a teremben a színház iránti szeretetben egyesülve, várva, hogy ismét megtörténjen a varázslat.

S miközben a színészek éppen tapsvihar közepette meghajoltak, „váratlanul” betoppant a Mikulás. Mintha a kéményen át érkezett volna a templomba hosszú, hófehér szakállával, piros ruhájában, hátán hatalmas zsákkal, melyben ajándékokat hozott a legjobb gyerekeknek. Leült a karácsonyfa mellé, a gyerekek pedig köré gyűltek. Egyesek bátran léptek oda hozzá, mások félénkebben, voltak, akik egy-egy könnycseppet is ejtettek a megilletődöttségtől, de végül megértették, hogy nincs mitől tartani, s hogy a Mikulás szíve túlcsordul az irántuk érzett szeretettől.

Mindenki kapott egy kis csomag nyalánkságot és egy-egy jó szót. Hiszen ez a legfontosabb. A jó szó. A boldog gyerekkacaj. És az ünnep!

A templomban terjengő forrócsokoládé-, kalács- és mandarinillat is mutatta, hogy e nap más és ünnepi. S ismét ráébredtünk, hogy apró léptekkel közeledünk a karácsony varázslata felé.

A bolgár kertészek útja

II. tudományos konferencia

Budapest, 2023. november 30.

BULFEST 2023.

Demeter-nap a Bolgár Művelődési Házban

November 28-án megünnepeltük Demeter napját

Csodálatos előadások, ragyogó arcok, gazdag ételkínálat, ünnepi kórus és méltó ünneplés a bolgár kertészek adományaiból épült otthonban.

Közösségünkben régi hagyomány,  hogy Demeter napját a régi naptár  szerint tartjuk, mindig az ünnephez legközelebb eső szombaton.  Ez a magyar országi bolgárok egyik legjelentősebb ünnepe. A ma Magyarországon élő bolgárok ősei három nagy migrációs hullámban érkeztek ide. Az első hullám az 1365 és 1426 közötti időszakban települt be. A második hullám 1688 és 1744 között érkezett. A harmadik hullám 1860-ban vette kezdetét. Magyarországra elsősorban kertészek érkeztek. Eleinte a kertészcsapatok (az ún. tajfák) kétlaki életet éltek Bulgária és Magyarország között. Márciustól novemberig dolgoztak zöldségtermelés céljára bérelt földjeiken, télire pedig visszatértek szülőföldjükre. A 20. század elején sok kertész földet vásárolt, és családjával együtt letelepedett Magyarországon.  Az ő utódaik alkotják napjaink magyarországi bolgár közösségének magvát. Éppen ezért Demeternap az egyik legfontosabb ünnepe. A vendégeket Muszev Dancso, a  Bolgár Országos Önkormányzat elnöke köszöntötte. A hagyományos ünnepi asztalt Tancso atya szentelte meg, aki a jelenlévőket is megáldotta. A programban fellépett a Jantra Néptáncegyüttes, a Zornica Hagyományőrző Együttes, a Martenica Néptáncegyüttes, valamint Básits  Branka és Szlobodán Wertetics zenekara.

A rendezvény megvalósult Magyarország Kormányának Támogatásával.

Magyar-bolgár barátság napja

2023. október 19.-én, a magyar-bolgár barátság napja alkalmából virágot helyeztünk el a Rilai Szent János emlékére az Esztergomi Bazilikában.

Az ünnepség hivatalos vendégei voltak:

Őexcellenciája Iliana Yotova asszony - a Bolgár Köztársaság alelnöke, Nadja Mladenova asszony - az alelnök kabinetfőnöke, Őexcellenciája Hriszto Polendakov úr - a Bolgár Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete, Soltész Miklós úr - Magyarország Miniszterelnöki Hivatalának egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Muszev Dancso úr - a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, Tanev Dimiter úr - a Magyarországi Bolgárok Egyesületének elnöke, Varga Szimeon úr - a Magyar Országgyűlés bolgár szószólója, Plamen Pejkov úr - a Bolgár Kulturális Intézet igazgatója, Lacsezar Popov - protopap, Tircsi Richárd úr - a Miniszterelnökség Nemzetiségi Főosztályának vezetője.

A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola diákjai, a helyi bolgár önkormányzatok elnökei, a Bolgár Ortodox Egyház, a moldvai bolgárok és a magyarországi bolgár közösség képviselői.

A virágok elhelyezését követően a vendégek az esztergomi Keresztény Művészeti Múzeumba mentek, a "Bulgária szíve. Mesterművek a Rila kolostorból" című kiállítás megnyitójára.

Ünnepi koncerttel zárult a rendezvény a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomban.

A Bolgárkerék-emlékmű koszorúzása és Bulgária Függetlensége napja alkalmából rendezett ünnepség Halásztelken

Bolgár néptánctábor Fertődön

A múlt héten ismét Fertődön került megrendezésre a hagyományos bolgár néptánc tábor, ahol idén több, mint 30 gyermek vett részt. A legkisebbek egy pirini táncot tanultak, a nagy lányok egy makedón lánytáncot, míg a fiúk trák táncot tanultak meg. A tábor felejthetetlen élményekkel gazdagította a gyerekeket. Voltak vetélkedők, sportfoglalkozások, számháború, és rajzverseny, valamint felejthetetlen táncestek. Szombaton pedig a táborozók meglátogatták a bécsi állatkertet.

Tanévzáró ünnepség a bolgár iskolában

Gálakoncerttel ünnepeltük meg a magyarországi bolgár iskola fennállásának 105. évfordulóját és a tanév végét a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskolában

A bolgár kultúra és a szláv írásbeliség napja

Május 20-án a hagyományoknak megfelelően megünnepeltük a bolgár kultúra és szláv írásbeliség napját.

Fotó: Nagy Márton

Március 3. - Bulgária felszabadulásának 145. évfordulója

2023. március 3-án koncerttel ünnepeltük meg Bulgária felszabadulásának 145. évfordulóját.

Március 3-i díjjal tüntették ki Kjoszeva Szvetlát és Tosho Doncsevet.

Szent Trifon

Február 12-én megünnepeltük Szent Trifon, a szőlő védőszentje napját. A hagyománynak megfelelően a misét a szőlőmetszés rituáléja követte a Bolgár Ortodox Templom udvarán.
Szent Trifon a bolgár néphitben a szőlő védőszentje.

Ezen a napon mindenki elvégzi a szőlőmetszés szertartását: kelet felé fordul, keresztet vet és lemetsz néhány ágat egy vagy három tőről, a vágás helyét meglocsolja borral, és azt mondja: „Ahány csepp, annyi tő szőlő” A levágott ágakból koronát/koszorút fonnak, amelyet a sapkájukra vagy a kulacsukra tesznek, mások pedig hazaviszik azt a házioltárra.

Bábanap 2023.

Vasárnap, január 29-én a bolgár asszonyok újra összegyűltek, hogy megünnepeljék a bábanapot a Bolgár Művelődési Házban. A terem megtelt gyerekzsivajjal és női nevetéssel, a régi ismerősök vidám találkozásaival és az újszülöttek fogadásával.

Idén tizenöt gyermeket ünnepeltünk meg, akik a tavalyi évben vagy a pandémia alatt születtek.

A kicsik – a néhány hónapostól a kétévesig – elcsendesedtek édesanyjuk karjaiban és türelemmel viselték az áldásokat, a vajjal és mézzel kentük meg arcukat, hogy egészségesek és szerencsések legyenek, illetve a piros fonallal díszítettük fejüket - a lányokat azért, hogy hosszú és sűrű hajuk legyen, a fiúkat pedig, hogy legyen bajuszuk és szakálluk.

Az anyák bemutatták a babákat, elmondták gyermekük nevét és életkorát.

Minden baba kapott ajándékot a közösségtől: ruhácskákat, játékot és egy kis ezüst keresztet. Ajándékot kapott a bábaasszony is - Novakov Eszter.

A műsorban fellépett Wessely Ágnes, aki gyönyörűen, költői módon elénekelt két bolgár dalt, gitáron kísérve magát.

Ezt követően énekelt a két testvér Pap Lili és Nika, valamint Katona Viktória, akiket Simon Attila kísért zongorajátékával.

A Zornica Hagyományőrző Együttes megajándékozott minket néhány bolgár dallal és tánccal. A folklórcsoport az ünnep egyik legaktívabb résztvevője, nemcsak a programban való rendszeres részvétel miatt, hanem azért is, mert a formáció tagjai aktív résztvevői a kulináris versenynek.

A zsűri tagjai – Cvetkova Emília, Pejkova Nadezsda és Boneva Pavlina – lelkesen kóstolgatták a 47 ételt, hogy kiválasszák a négy kategória – előétel, főétel, desszert és hagyományos bolgár étel – győzteseit. Nem volt könnyű megtalálni a nyerteseket, mert a résztvevők mind megállapították, hogy az összes étel nagyon finom volt, és a zsűrinek bizony nehéz dolga volt. Hisz nagy szeretettel és jókedvvel készült minden finomság.

Újévi bál

Január hatodika

Január hatodika egy izgalmas eseményekkel teli nap volt. Az ünnepi szentmise és a vízkereszti vízszentelés után a Bolgár Oktatási és Kulturális Központ épülete legmagasabb pontjának elérése alkalmából magyar és bolgár szokás szerinti ünnepi szertartásra került sor.

A vízkereszt ortodox és hagyományos ünnep, amely mindig is helyet kapott a magyarországi bolgárok szokásrendszerében. Kora reggel a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomban ünnepi istentiszteletet tartottak. Az áldás és a szenteltvíz szétosztása után a résztvevők a templom mellett épülő Bolgár Oktatási és Kulturális Központ mellett sorakoztak fel, hogy részt vegyenek az építkezés legmagasabb pontjának elérését ünneplő szertartáson.

A magyar hagyományok szerint az épület legmagasabb pontjára bokrétacsokrot helyeznek el. Az egyik építő beszédet mond. Ebben köszönetet mond egyrészt az építőknek és a tulajdonosnak, másrészt Isten áldását kéri a házra. Az ünnepi beszédet követően általában lakomát tartanak. A háztulajdonos a lakomával mond köszönetet az építkezésen dolgozóknak. Bulgáriában is létezik népszokás ennek megünneplésére.

Az ünnepség kezdetén dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke az épület tulajdonosai és a bolgár közösség nevében gratulált a mestereknek.

Köszöntő beszédet mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki dr. Muszev Dancsóval, Varga Szimeonnal, a magyar Országgyűlés bolgár szószólójával, Tanev Dimiterrel, a Magyarországi Bolgárok Egyesülete elnökével, Karailiev Ivánnal, a Bolgár Országos Önkormányzat elnökhelyettesével, Tancso Jancsev atyával és Nitti-Pállfy Zsuzsannával, a Possibuild Kft. és a Horváth Építő Zrt. építőipari cég képviselőjével együtt a bolgár és a magyar zászló színeiben pompázó szalagokat kötöttek arra a koszorúra, amelyet daruval emeltek fel az építkezés legfelső szintjére.

Ahogy Kozsuharov Ognjan szobrászművész fogalmazott, ezzel a szertartással leheltek lelket az új épületbe. Ezt követően a résztvevők együtt mentek a Dunához, ahol a kereszt vízbe dobásának szertartását végezték el.

2022

25 éves a Malko Teatro fotókiállítás és koncert

A tavaly a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Malko Teatrót mutattuk be egy fotókiállítás keretében, mivel tavaly a pandémia miatt nem sikerült nagyobb hangsúlyt fektetni a Malko Teatro jubileumára. A 25 év alatt hatalmas fényképanyag gyűlt össze a színház különböző előadásairól, koncertjeiről, workshopjairól stb.

A kiállítást egy koncert keretében mutattuk be, amelyen a MT művészei találkoztak és ünnepeltek a kollégáikkal és azokkal a nézőkkel, akik hűségesen jártak a színház előadásaira és barátokká váltak.
A Malko Teatro nyitott tér a művészetek közötti párbeszéd számára. Előadásaiban ötvözi a tradíciót és az innovációt, az autentikus zenét és a jazzt, valamint a kortárs táncot, a képzőművészetet és az újmédiát, létrehozva új formákat és műfajokat. A színház kialakította saját művészi arculatát, amely több országban is elismerést nyert. Többnyelvűségét kihasználva a színház gyakran vendégszerepel Bulgáriában és számos nemzetközi színházi fesztiválon. 2010-ben Hadzsikosztova Gabriella a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetését vehette át. 2013-ban a Malko Teatrónak ítélték a Nemzetiségekért Díjat. 2014-ben pedig C. Nagy István, a színház főrendezője nyerte el a bolgár Kulturális Minisztérium rangos elismerését, az „Arany Évszázad” – Nagy Simeon Pecsétjét.
A Malko Teatro jelentősen hozzájárul a magyarországi bolgárok identitástudatának erősítéséhez, kulturális örökségének megőrzéséhez és fejlesztéséhez, egy színházszerető, a magas kultúra iránt fogékony fiatal nemzedék kineveléséhez.
 

Mikulás

December 4-én, mielőtt elindult útjára a nagyvilágba, hogy sok-sok örömet hozzon a gyerekeknek, a Mikulás elsőként hozzánk érkezett. A gyerekek izgatottan, örömmel várták őt a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomban, tudva, hogy ajándékot kapni és adni a szeretetet és az odafigyelést jelképezi! 
Az egész nap igazi ajándék volt. A Sztara Zagorai Állami Bábszínház volt a vendégünk "Zoknimese" c. bábelőadásával. Zlatina Ivanova Karaeneva és Yancho Ivanov színészi játéka elkápráztatta a kis gyerekeket, aki tágra nyílt szemekkel követték az előadást. 
S az előadás végezetével gyerekzaj, kacagás és zsibongás hallatszott, a színészek meghajoltak, mindenki hangosan, ujjongva tapsolt, egyszer csak megjelent a Mikulás! 
A bátrabbak dalt énekeltek neki, mások verseltek. Mindenki kapott egy csomag finomságot és egy kedves, jó szót. Mert talán ez a legfontosabb. A jó szó. A csilingelő gyermeknevetés. A boldogság érzése. És az Ünnep!

A magyar-bolgár barátság napja

Idén október 20-án és 22-én rendezvénysorozattal ünnepeltük meg a Magyar-bolgár barátság napját Szófiában.

Október 20-án közösségünk képviselői, a magyar és a bolgár hivatalos vendégek virágokat helyeztek el Csodatévő Rilai Szent János emléktáblájánál a Szent Szófia templomban.

A hivatalos delegáció, amelynek tagjai Soltész Miklós - a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, dr. Muszev Dancso – a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, Varga Szimeon – bolgár nemzetiségi szószóló, Balázsné Harangozó Tekla – Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete megbeszélést tartottak Rayna Mandzhukova asszonnyal, a Határon Túli Bolgárok Hivatalának ügyvezető igazgatójával, valamint Gerászim püspökkel a Szent Szinódusban.

Október 21-én a magyar delegáció és közösségünk képviselői Iliyana Yotovával, Bulgária köztársasági alelnökével találkoztak. A megbeszélésen érintve volt sok olyan kérdés, ami jelentős fontossággal bír a magyarországi bolgárok számára. Ugyanezen a napon ellátogattunk a Rilai kolostorba.

A rendezvénysorozat záró eseménye a „Könny és Mosoly” Színházban megrendezett gálakoncert volt, a magyarországi Roszica és a Jantra néptáncegyüttesek, a Pravo zenekar és Hadzsikosztova Gabriella színművésznő, valamint a bulgáriai Roszna kitka táncegyüttes, Szlavia zenekar, Elica Rajcseva és Roza Bancseva népdalénekesnők és Alekszej Leszicski harmonikaművész részvételével. A teltházas koncert a magyar-bolgár barátság eseménysorozat méltó záró akkordja volt és nagy sikert aratott.

Tanévnyitó ünnepség a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskolában

A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola szeptember 4-én tartotta tanévnyitó ünnepségét. A Bolgár Iskola az egyik legrégebb óta fennálló intézmény a magyarországi bolgárok életében. 1918-as alapítása óta különféle formákban létezett, több változás érte struktúrájában, de mindig hűen követte a magyarországi bolgárok oktatási hagyományait. 
A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola diákjai aktív szerepet vállalnak a közösség életében, lehetőséget kapnak különféle szereplésekre, számos nemzetközi versenyen vesznek részt. Érettségi vizsgát tehetnek bolgár nyelvből, amelyet a Magyar Állam hivatalosan is elismer. A Bolgár Iskola és a magyarországi bolgár családok törekednek arra, hogy megismerjék bolgár gyökereiket és megőrizzék kulturális identitásukat. 
A hivatalos megnyitót és az elsősök köszöntését az iskolai csengő és a „Sok szerencsét” kívánó szokás – a vízhordó edényből kifröccsentett víz hagyománya követte, amely után a gyerekek és szüleik megtekinthették „A bohóc és gyermekei” c. bulgáriai vendégelőadást Roszica Szpaszova és Georgi Szpaszov színészek közreműködésével, akik már többször is meglátogatták a magyarországi bolgár közösséget.

Bolgár anyanyelvi, néprajzi és néptánctábor az Ohridi-tónál

A Bolgár Országos Önkormányzat 2022. július 19-24. között rendezte meg az Ohridi-tónál a Bolgár anyanyelvi, néprajzi és néptánctábort.

A hatnapos tábor első napján megnéztük Belgrád nevezetességeit, ezután Ohridban, a néptánc- és a népismereti foglalkozások mellett, meglátogattuk a Szent Naum kolostort, Szamuil cár várát, valamint megismerkedtünk Szent Naum és Szent Kelemen munkásságával. A tábor keretein belül a Roszica és a Jantra táncegyüttes részt vett az "Ohrid Waves" Nemzetközi Folklórfesztiválon is.

Hagyományőrző néptánctábor Fertődön

130 éve épült a vingai Szentháromság-templom

Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló, Belosinov Dragetta, a Bolgár Országos Önkormányzat elnökhelyettese, valamint Tyutyunkova Mónika, a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház egyházbizottságának elnöke háromnapos látogatást tett Vingán, ahol a XVIII. század eleje óta élnek bánáti bolgárok. Hivatalos vendégei voltak a római katolikus Szentháromság-templom fennállásának 130 éves évfordulója alkalmából szervezett ünnepségnek. A templomot teljes egészében a bánáti bolgárok építették.

 

Mozgalmas hétvégén vannak túl a helyi bolgár önkormányzatok, néptáncegyüttesek és zenekarok

Szombaton a Roszica és Jantra néptáncegyüttes lépett fel az V. kerületben 14. Belvárosi Fesztiválon. Az Erzsébetvárosi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat 20. születésnapja alkalmából tartott Bolgár Napot a Szimpla Kertben, ahol a T’Rakija zenekar lépett színpadra, valamint az est folyamán a X. kerületben az V. Kőbányai Balkán esten a bolgár nemzetiségi műsor keretein belül a Roszica Néptáncegyüttes, a Road Six Sax és a Martenica zenekar lépett fel.

Vasárnap a XIII. kerületi Nemzetiségek Fesztiválján a Jantra Néptáncegyüttes képviselte a bolgár nemzetiséget.


2022. május 23-án az Országgyűlés Irodaházában került sor az Országos nemzetiségi rajzverseny és az Országos nemzetiségi fotópályázat díjainak ünnepélyes átadására.

A rajzverseny első kategóriájában Ruga Lorin második helyezést ért el "Az én óvodám" című, valamint harmadik kategóriában Huppert-Antonov Iván "Ilyenek vagyunk mi" rajza különdíjat kapott.

 A fotópályázaton a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola három diákja különdíjban részesült:

  1. kategória: Muszev Krisztián – "A bolgár szökőkút felszentelése Soroksáron"
  2. kategória: Forgó Fanni - "A bolgár függetlenség napja Halászteleken" és Kirov Zsombor Angel - "A bolgár paradicsom napja Szigetszentmiklóson".

Gratulálunk díjazott diákjainknak és köszönjük mindenkinek, aki részt vett a versenyen!

Szent Cirill és Szent Metód, a bolgár ábécé, kultúra és oktatás és a szláv írásbeliség napja

Szent Cirill és Szent Metód, a bolgár ábécé, kultúra és oktatás és a szláv írásbeliség napját ünnepeltük május 22-én a Bolgár Ortodox Templom udvarán.

Az ünnepség Atanaszij archimandrita áldásával kezdődött, amelyet Bulgária rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete, Hriszto Polendakov úr beszéde követett az ünnep alkalmából. Ezután Dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket, valamint köszönetét fejezte ki a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola és a Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda pedagógusainak, minden egyetemi tanárnak az odaadó munkájukért, valamint az összes magyarországi bolgár művésznek, díszlettervezőnek, színésznek, rendezőnek, koreográfusnak, zenésznek, írónak és fordítónak.

A zseniális szervezésnek köszönhetően, a szinte fesztivál méretűvé nőtt eseményen idén a Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda, a Bolgár Nemzetiségi Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola, valamint a Sármelléki és Zalavári Általános Iskolák diákjai léptek színpadra, amelyet a színvonalas folklórműsor követett a Roszica Gyermek Néptáncegyüttes, a Jantra Bolgár Néptáncegyüttes, a Zornica Bolgár Hagyományőrző Együttes, a karcagi Biljana táncegyüttes és a Martenica Táncegyüttes produkcióival. A hagyományokhoz híven a folklórműsort idén is táncház követte, amelyekhez a Pravo és a T’Rakija zenekarok adták a talpalávalót.

A legkisebbek megnézhették a Malko Teatro új bábelőadását, és a közelgő gyermeknap alkalmából ajándékot is kaptak a közösségtől.

A színpad és a templomkert is megtelt gyerekekkel. Sok-sok gyerekkel, amely egy jel, hogy a magyarországi bolgár közösségnek van jövője.

 

A Bolgár Oktatási és Kulturális Központ első kapavágása

Húsvét

Húsvéti szentmise a budapesti Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomban.

Krisztus feltámadt!

Április 1. - kampányrendezvény és jótékonysági est

Képek a Bolgár Országos Önkormányzat kampányrendezvényéről, valamint a Bolgár Ifjúsági Egyesület által szervezett jótékonysági koncertről, amelyen fellépett a Roszica, a Jantra néptáncegyüttesek, a Zornica Bolgár Hagyományőrző Együttes, A Malko Teatro zenészei, illetve Wertetics Szlobodán és zenekara. Az estet az ukrajnai menekültek megsegítésére szerveztük, a fellépő művészek felajánlják honoráriumaikat a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek.

MÁRCIUS 3. – A FELSZABADULÁS NAPJA

Március 3-a, a felszabadulás napja a magyarországi bolgárok egyik legfontosabb ünnepe.

Az ünnepség a hagyományoknak megfelelően a Magyarországi Bolgárok Egyesülete zászlajának behozatalával kezdődött. A bolgár himnuszt Pap Nika adta elő, a magyar himnuszt Bucsi Annamária énekelte el. Az ünnepélyes megnyitó a Mnogaja leta közös eléneklésével zárult, amit Atanaszij archimandrita vezetett.

Beszédet mondott Hriszto Polendakov úr, Bulgária rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete, majd dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke osztotta meg gondolatait a közönséggel.

Az ünnepségen átadták a Bolgár Országos Önkormányzat által alapított március 3-a díjat. Az elismerésben a közösség azon tagjai részesülhetnek, akik sokat tettek a magyarországi bolgárok kultúrájának és identitásának megőrzéséért, gazdagításáért. A díjat idén Egerváryné Hernádi Gabriella, Dr. Szondi György, és Petrov Petkov Péter vehette át.

Az est második felében a bolgár világhírű EVA Quartet adott nagyszabású koncertet.

Trifon Zarezan

Február 13-án ünnepeltük Szent Trifon, a szőlő védőszentje napját. A hagyománynak megfelelően a misét a szőlőmetszés rituáléja követte a Bolgár Ortodox Templom udvarán.

Szent Trifon a bolgár néphitben a szőlő védőszentje.

Ezen a napon mindenki elvégzi a szőlőmetszés szertartását: kelet felé fordul, keresztet vet és lemetsz néhány ágat egy vagy három tőről, a vágás helyét meglocsolja borral, és azt mondja: „Ahány csepp, annyi tő szőlő” A levágott ágakból koronát/koszorút fonnak, amelyet a sapkájukra vagy a kulacsukra tesznek, mások pedig hazaviszik azt a házioltárra.