Bolgár Ifjúsági Egyesület

A Bolgár Ifjúsági Egyesületet magyarországi bolgár származású fiatalok alapították 1997. július 17-én Budapesten. Az Egyesület alapító tagjai – tekintettel arra, hogy a magyarországi bolgárok életéből hiányzott egy olyan szervezet, amely elsősorban a fiatalok közösségi életét szervezi - fő célként tűzték ki a magyarországi bolgár fiatalok kulturális és társadalmi életének szervezését és irányítását, valamint a bolgár kultúra és néphagyomány megismerését és megismertetését a fiatalok körében. A Bolgár Ifjúsági Egyesület a mai napig az egyetlen ifjúsági bolgár szervezet Magyarországon. A Bolgár Ifjúsági Egyesület megalakulását követően elsősorban a bolgár néptánc, népzene és folklór területén folytatott tevékenységet. Létrehozta és támogatja a Roszica gyermek és a Jantra felnőtt néptánc-együtteseket, biztosítja táncoktatásukat, tánctanfolyamokat és táncházakat szervez. Ez a két tánccsoport tevékenyen közreműködik a magyarországi bolgár kisebbség társadalmi és kulturális életében. A táncegyüttesek munkájában jelenleg több mint 60 bolgár származású fiatal és gyermek vesz részt, akik közül sokaknak ez az egyetlen kapcsolatuk a bolgár kultúrával. Az elmúlt évek során, kibővítve kezdeti tevékenységét az Egyesület számos magas színvonalú rendezvényt szervezet, amelyek nagy sikert arattak mind a fiatal, mind az idősebb korosztály körében.

 

 

Támogatók

A Bolgár Ifjúsági Egyesület 2023. évben megrendezett "Tavaszi hagyományőrző rendezvénysorozat" eseményét, illetve a 2023. évi működését támogatta

A Bolgár Ifjúsági Egyesület 2022. évi működését, a Bulfest 2022. rendezvény és a Bolgár napközis néprajzi tábor megvalósítását támogatja:

A Bolgár Ifjúsági Egyesület éves működését, valamint a Bolgár nap és a Bulfest 2021. kulturális rendezvényeit támogatja: